close

Blog

6 tipov, kam ísť s deťmi v Trenčianskom kraji

1. Trenčiansky hrad

Bývalé panstvo Matúša Čáka je jedným z najobľúbenejších miest, kam ísť s deťmi v Trenčíne a okolí. Hrad z 11. storočia sa rozprestiera priamo v centre mesta Trenčín. Z neho sa vyberiete na výstup malebnou, ale strmou uličkou priamo k hradu. 

Čím vyššie pôjdete, tým krajší výhľad a zaujímavejšie pozostatky hradu sa vám ukážu. Vystúpiť sa oplatí aj na Matúšovu vežu, z ktorej sa vám naskytne krásny pohľad na dolné časti hradu a celé okolie. 

Okrem možnosti pozrieť si rozsiahle opevnenie a nahliadnuť, ako žila šľachta, ponúka v lete Trenčiansky hrad niekoľko zaujímavých podujatí. Napríklad výstavu šlapacích autíčok alebo pravidelné vystúpenia sokoliarov. 

trenciansky-hrad-a-balon


2. FarmaPARK v Lubine

Farma v príjemnom prírodnom prostredí v obci Lubina prekvapí mnohých svojou rozlohou. Zameriavame sa totiž na chov čistokrvných miniatúrnych foriem hospodárskych zvieratiek. Deti aj dospelí u nás môžu na vlastné oči vidieť miniatúrne kengury, jeleňa či miniovečky.

A nielen vidieť. Kŕmenie a hladkanie zvieratiek je na našej farme príjemnou povinnosťou. Deti si tak môžu všetkými zmyslami vychutnať prítomnosť rozkošných huňatých tvorov, ktoré často poznajú iba z kníh či rozprávok. 

minifarma-v-lubine                                                                                                           

3. Čajka v oblakoch 

Bojnice sa pýšia niekoľkými atrakciami, vďaka ktorým sú obľúbeným miestom, kam ísť s deťmi v Trenčianskom kraji. Okrem rozprávkového zámku a zoologickej záhrady sem priláka aj relatívne nová atrakcia - vyhliadková veža Čajka v oblakoch. 

Leží kúsok za mestom a z diaľky pripomína horskú dráhu. Hoci je skôr pokojnou atrakciou, predsa si tu užijete aj trochu adrenalínu. Stačí sa spustiť z vrcholu veže na tobogane. Okrem neho je najväčším lákadlom výhľad z výšky 30 metrov na Bojnický zámok a celé šíre okolie. 

vyhliadkova-veza-cajka-v-oblakoch

4. Hrad Beckov

Hrad, ktorý leží pri rovnomennej obci blízko Nového Mesta nad Váhom, sa v najlepšom stave nezachoval. Na rozdiel od Trenčianskeho hradu tu nájdete zubom času ohlodané múry. Týčia sa na 60-metrovom vápencovom brale, vďaka ktorému sa jeho obyvateľom v minulosti ľahšie bránilo. Dnes zase ponúkne výhľad hádam na celé Považie.

V pôsobivom prostredí rozľahlej zrúcaniny je tiež stále živo. Najmä počas letných mesiacov sa môžu návštevníci tešiť na súboje stredovekých rytierov, ochutnať dobroty vtedajšej kuchyne aj sa niečo naučiť o remeslách. 

hrad-beckov-turistika

5. Sklársky skanzen - Sklený sen

Remeslá majú na Slovensku dlhú tradíciu, a ani Trenčiansky kraj nie je výnimkou. V okrese Prievidza bola rozšírená sklárska výroba. Spolok Sklený sen sa snaží udržať toto remeslo živé a ukázať ľuďom krásy sklárskeho umenia vo svojom originálnom skanzene. 

Deti aj dospelí sa v ňom dozvedia o histórii sklenárstva v oblasti, i o tom, ako sa sklo taví. A najmä na vlastné oči uvidia, ako sa ručne tvaruje žeravé sklo. Teda v prípade, že si spravia rezerváciu. Počet miest je totiž limitovaný.

sklarsky-skanzen-skleny-sen

6. Plavba po Váhu 

Našu najdlhšiu rieku Váh isto netreba predstavovať. Je miestom, kam s deťmi v Trenčianskom kraji musíte ísť. Spoznať ju môžete menej tradične, a to z paluby vyhliadkovej lode. 

Počas takmer hodinovej plavby uvidíte krásy Trenčína vrátane jeho majestátneho hradu. Po vode preskúmate aj jeho okolie, zatiaľ čo sa budete plaviť k vodnej elektrárni, stavidlám pri Trenčianskych Biskupiciach a tiež po starom koryte pri obci Zamarovce.

Ak sú vaše deti staršie a dobrodružnejšie môžete Váh taktiež splavovať. Ak svoj výlet rozšírite aj na Žilinský kraj, vybrať si môžete aj splav na pltiach k hradu Strečno.