close

Blog

Kontaktná ZOO či útulok: Kde zoznámite deti a zvieratá?

Ako a kde si môžu deti budovať vzťah k zvieratám 

Nie v každej rodine je možné vytvoriť vhodné podmienky na to, aby svojím najmladším členom zaobstarali psa či škrečka. No aj tie deti, ktoré doma zvieratká nemajú, majú viacero možností, ako si k nim nájdu cestu. 

Napríklad sa môžu starať o psíka susedov alebo navštíviť miesta ako kontaktná ZOO, kde ich nielen stretnú, ale aj pohladkajú či nakŕmia. 

Ľudia so zvieratkami v okolí 

Susedia, kamaráti, starí rodičia či iní ľudia v okolí isto majú zviera, s ktorým sa vaše dieťa môže „zoznámiť“. V prípade potreby môže dieťa pomôcť so starostlivosťou. Napríklad pri odchode majiteľa na dovolenku.

Alebo môže vyvenčiť psíka susede na dôchodku, ktorá už na to sama nestačí. Takto dieťa príde na to, že mať domáce zvieratko nie je len zábava a časom možno dozreje na vlastné. 

Dieťaťu neuškodí ani výlet k babke na dedinu. Tu preňho budú prospešnejšie sliepky, ktorým pozbiera vajíčka či krava, ktorú pomôže podojiť, než slon v klietke zoologickej záhrady.

Návšteva útulku 

Útulkom s opustenými či zranenými zvieratami sa pomoc hodí vždy. Možností máte, v závislosti od veku dieťaťa, viacero. Môžete sa s ním chodiť do útulku hrávať so zvieratami, čistiť im klietky, kŕmiť ich alebo im darovať deky, hračky či krmivo. 

Klasikou, ktorú zvládne každý, je chodiť so psíkmi na prechádzku. Ak na to máte možnosti, môžete tiež pre nejaké zvieratko načas vytvoriť náhradný domov. 

Týmto spôsobom si dieťa posilní vzťah k zvieratám, a tiež si začne budovať schopnosť empatie. 

Kontaktná ZOO

Kontaktné ZOO a farmy sú, na rozdiel od klasických zoologických záhrad, kde ich obyvatelia len smutne hľadia z klietok, ideálne miesta na zoznámenie detí a zvierat.

Budú obklopené tvormi, ktoré videli len v rozprávkach. Môžu si zblízka prehliadnuť morčiatka, škrečka, lamy, afrických ježkov, kozičky či ovečky. Dozvedia sa o tom, ako žijú, a ako sa o ne starať. Najmä sa ich ale môžu dotknúť. 

Deti si pod vedením skúseného personálu, ktorý im ukáže, ako na to, zoberú zvieratko na ruky a môžu sa s ním maznať. Silným zážitkom je aj to, keď nakŕmia mláďatká mliečkom z fľašky. 

Vyberte sa do prírody alebo prilákajte prírodu k vám 

Kde inde sa dieťa lepšie zoznámi so zvieratami, než v ich prirodzenom prostredí? Nenavádzame vás, aby ste šli hľadať medvedí brloh, navštíviť môžete napríklad Zubriu zvernicu pri Topoľčiankach, kolóniu nutrie riečnej na rybníku v Skačanoch či Lúku plnú sysľov v Národnom parku Muránska planina. 

Stačiť bude aj miestny les či park, kde sa dá pozorovať veveričky skáčuce z konára na konár, ďatľa ťukajúceho do stromu, srnky behajúce po lese. O ne sa môžete aj postarať. Najmä v zime, keď je potravy menej, ocenia, ak im naplníte koterce voňavým senom. 

Prírodu možno prilákať aj priamo k vám, keď s deťmi vyrobíte búdku pre vtáčiky a umiestnite ju na konár stromu alebo na balkón.

Prečo by si deti a zvieratá mali budovať vzťah

Pravidelný kontakt detí so zvieratami prináša nespočet pozitív. Takéto deti bývajú zdravšie. Zlepšuje fyzické zdravie, zviera čiastočne pôsobí ako prevencia astmy a alergie, a tiež má dieťa vďaka nemu viac pohybu. 

Pozitívne vplýva aj na psychiku. Každému sa hneď zlepší nálada, keď má možnosť pohladkať si veselého chlpáča, ktorý vrtí chvostom, keď ho vidí. 

Deti, ktoré majú zvieratko doma, sa učia zodpovednosti tým, že ho kŕmia, starajú sa o jeho čistotu či s ním chodia von. Okrem starostlivosti o druhého im pomáha rozvíjať aj empatiu. V zvierati tiež získajú priateľa, ktorý tam bude vždy pre nich.